"A miniszterelnök azonban nem tartja már magát liberálisnak, eddigi ténykedései alapján elképzelhető, hogy számára a kormányzó elit, illetve a saját maga szabadsága az elsőrendű. Ha ez így van, akkor az szükségszerűen zsarnoksághoz vezet."

 

Miért nem érzékenyek erre "azemberek"?

Fel kén e már tenni őszintén a kérdést: ki akart itt rendszerváltozást?

Heller Ágnes, Debreczeni József és még sokan mások eljutnak odáig, hogy miért is nem ünnepelték nálunk kitörő örömmel a rendszerváltás 20. évfordulóját? A választ mindketten elkerülték, vagy valamilyen homályos válaszfélével kiegyeztek...

Miért? Miért nem beszélünk magyarul megint? Miért e ködösítés?

Igen, 20 évvel ezelőtt , akik a rendszerváltozást sürgették, akik megegyeztek a kerekasztal körül, azok a mérvadó, hangadó értelmiségiek voltak. Nem a nép! Azt kéri számon Heller Ágnes, hogy-hogy mi nem ünnepeljük kitörő örömmel ezt az időpontot, mint például a csehek. Miért nem megy tovább? Miért nem teszi fel a kérdést, ki akarta nálunk a rendszerváltozást? A kerekasztal! A nép, az "emberek" nem akartak semmit! Jó volt nekik az a langymaleg pocsolya, ami biztos munkahelyet, továbbtanulást, lakhatást stb. biztosított. Ja, hogy ez egy bazi nagy hazugságra épült? Kit érdekelt? Mindenki megtalálta a kiskapukat, a viszonylagos jólét – a környező országokhoz képest – adott volt. Kis ügyeskedés, kis adócsalás elég volt ahhoz, hogy a polgár jól érezze magát. Sajnálom, hogy ezt kell leírnom, de Heller Ágnes például nem élte az 1980-as évek Magyarországát, fogalma sem volt arról, hogy ez egy élhető, kényelmes, langyos pocsolya volt, ahol az átlagember NEM érezte rosszul magát. Mit akart a szamizdatos, liberális értelmiség? Több, még több szabadságot eszméi áramlásához. DE a tömeg NEM akart semmit!!!

Jól élt, külföldre járt, csaknem mindene megvolt, amire vágyott! Erre jött a rendszerváltás – megkérdezése, egyetértése nélkül – , amikor mindenki létbizonytalanságba került, munkahelyek százezrei szűntek meg a felelőtlen "ruszkik haza" következtében. Nálunk okosabb nyugat-európai államok garanciát vállaltak ekkor, csak legyenek bent az orosz piacon! Mi meg sikeresen „kiöntöttük a gyereket is a vízzel együtt". Orbán ma erre büszke. Szegény!

Rendben van, legyen rendszerváltás! De ki magyarázta el a tömegeknek, hogy ez nem azt jelenti, hogy holnaptól kezdve Ausztria színvonalán fogunk élni? Hogy a kapitalizmus feltételezi az öngondoskodást, az önállóságot, azt, amire SENKI nem volt felkészülve?

Most miért csodálkozunk azon, hogy a tömeg "messiást" lát Orbán Viktorban? Miért csodálkozunk azon, hogy elhiszi minden hülyítő igéjét, hogy elhiszi, majd az állam megint gondoskodni fog róla?

Nem rájuk kell haragudni! Fel kéne már ébrednie a liberális értelmiségnek, hogy a tömegek nem azon a szinten állnak, amin ők. El kellene már valakinek ÉRTELMESEN magyarázni, hogy miről szól a kapitalizmus, a tőke, az öngondoskodás, hogy nélküle, a személyes ambíció nélkül ez a világ nem működik!

Amíg ez nem történik meg, a nép (az istenadta) nem képes felfogni saját érdekeit, addig lehet hülyíteni sok- sok fideszes dumával...

A bejegyzés trackback címe:

https://charta.blog.hu/api/trackback/id/tr112407909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ydoki 2010.10.30. 08:46:12

Agyonisten Emberek,

Aki ismeri Csernok Attilát és meghallgatta tegnap Juszt Lacival folytatott beszélgetését, az tudhatja:

etetnek minket történelemmel, mi meg zabálni akarjuk.

Aztán rádöbbennek az emberek ilyenekre: nem ünnepeljük a rendszerváltást.

Nos, aki belenéz, olvashatja, hogy ketten: a FIDESZ-nyeglistái, meg az SZDSZ.libristái alá sem irtak bizonyos jegyzőkönyveket.( a Fleto aláirása legalább egy jkv.-ön szerepel)

A népszavazás meg szóba sem került.

De aki visszaemlékszik Grósz Károly sportcsarnoki beszédére,az most szájtátva,szédülten veszi észre, hogy a létrehozott "áldemokrata rendszer" szemrebbenés nélkül kitermeli az egyszemélyes önkényuralom lehetőségét. Mi meg klikkelgetünk...de ki fog az utcára menni, ha másképp nem lehet az egyederulmat megakadályozni ?

Ki fogja megmagyarázni: miért kell elmenni szavazni, hogyan kell munkahelyet teremteni és mi kell ehhez

Az I VH utáni Németország jó példa: mit lehet csinálni a demokráciából !!!
Én nem várom, hogy a neolib "értelmiségi" (aki mellesleg >>szamizdatos<< majd elmagyarázza a hortobágyi munkanélkülinek, hogyanm lesz munkája és mikor.

doki

steve22 2010.10.30. 09:48:23

Agy'isten zemberek!

Jót írt a Karda (nem Beáta:-), de még nem elemezte teljesen, hogy mér' tartunk itt.
Hát azért, mert ahol alig lakik demokrata, ott alig(ha) lehet demokráciát csinyáni..
..s mér' nem laknak itt demokraták? Mert senki sem tanította meg az istenadtának a demokráciát.(Mindenki azt tudja, amit tanult) Csak Szamizdatból és tanulmányokból aztatat nem lehet megtanulni!
Mi is történt? Hát csak az, hogy volt 4 fasiszta állam 45 előtt: Magyarország, Olaszország, Ausztria és Németország.
OSzt az utóbbi 3-at az amerikaiak szabadították fel, minket pedig a sztalinisták, ami hitleréhez sokban hasonló zsarnokság volt.Az utóbbi 3 országban az USA beléjük verte a demokratikus működést, nálunk megmaradt a diktatúra.Ők működnek, mi meg alig...csak kell, hogy jöjjön egy újabb autoriter a propagandagépezetével, oszt máris vége a demokráciának, mert a zembereknek nincs immunitása az antidemokratikus megnyilvánulások ellen.Bizony .Ezt lehet itten látni élőben.
Heller néni pedig jobb ha nem is nyilatkozik, de még jobb ha nem is kérdezik, mert halovány fogalma sincs az itteni világról.Az ő világa a kb 20 fős szeminárium NY-ban, ahol olyanoknak tömik a fejübe az elméleteket, akik sohse éltek sem kommunista, sem fasiszta rendszerben...jól elvannak, még phD-t is lehet írni a semmiből...

Charta-klubvezető 2010.11.01. 12:53:49

Idézet:
"Igen, 20 évvel ezelőtt , akik a rendszerváltozást sürgették, akik megegyeztek a kerekasztal körül, azok a mérvadó, hangadó értelmiségiek voltak. Nem a nép! Azt kéri számon Heller Ágnes, hogy-hogy mi nem ünnepeljük kitörő örömmel ezt az időpontot, mint például a csehek. Miért nem megy tovább? Miért nem teszi fel a kérdést, ki akarta nálunk a rendszerváltozást? A kerekasztal! A nép, az "emberek" nem akartak semmit! Jó volt nekik az a langymaleg pocsolya, ami biztos munkahelyet, továbbtanulást, lakhatást stb. biztosított."

Karda Mária véleményével ellentétben hozzám közelebb áll Debreczeni József Heller Ágnes tévedéseire írott cikkéből eg idézet:

"Nem tartom indokoltnak ezeket a (számon kérőnek ható) kérdéseket. Nem csak azért, mert Bíró Zoltán és Pozsgay Imre obskúrus hangját idézik, és nem is csak azért, mert a békés, tárgyalásos rendszerváltozást nem gondolom rosszabbnak a félig forradalom, félig puccsnál, „ahol még halálos áldozatok is voltak” – noha azért is. Ám leginkább azért, mert a különbség nem a magyar elit elzárkózásából és a tömegek gyávaságából adódott, hanem a társadalmi és a politikai konstelláció különbözőségéből: a kemény diktatúrára csak kemény válasz volt adható, a puhára puha. Ahol a hatalom börtönbe zárta az ellenzéket, ott lázadni kellett ellene; ahol tárgyalni akart a demokráciáról, ott tárgyalni kellett vele."

A cikk itt olvasható:
nol.hu/velemeny/20101022-heller_agnes_tevedesei
süti beállítások módosítása