Október 23-án, a magyar demokraták fontos ünnepén ismét miniszterelnöki szintre emelkedett a fideszes fenyegetőzés. Legutóbb Lázár János frakcióvezető és Kövér László házelnök fenyegette börtönnel Gyurcsány Ferencet, most újra Orbán Viktor fenyegeti a politikai ellenfelet, kifejezvén a kormányon levők elvárásait az igazságszolgáltatással szemben. Tette ezt akkor, amikor miniszterelnöki megbízottja is elismeri, hogy vádjaira nincs bizonyítéka.

 

Orbán beszédében ismét arra utalt, hogy kormányra jutása előtt az önkényuralmat gyakorlók és a nép 1956-os szembenállásához hasonlóan álltak szemben a kormány és ellenfelei. Ez a párhuzam hazug. A szocialista-szabaddemokrata koalíció demokratikus választások útján került kormányra 1994-ben is, 2002-ben is és 2006-ban is. Éppen a Fidesz viselkedése állítható párhuzamba 1956 eltipróinak eljárásával – a törekvéssel, hogy átírják a múltat és a törekvéssel, hogy a kormányon levők befolyásolhassák az igazságszolgáltatást.

 

Alkotmányunkat, a demokratikus jogállam lényegét sérti, amikor Orbán és párttársai börtönnel fenyegetik politikai ellenfeleiket. A Magyar Demokratikus Charta bízik benne, hogy minden magyar rendőr, ügyész és bíró a törvényeket és nem a miniszterelnöki elvárást fogja követni.

 

Bauer Tamás               Debreczeni József                    Fleck Zoltán                Vitányi Iván

a Magyar Demokratikus Charta szóvivői

A bejegyzés trackback címe:

https://charta.blog.hu/api/trackback/id/tr672399295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karlovimarxi 2010.10.25. 23:52:27

Számomra az elmúlt 12,5 évnyi tevékenységük ezt az utat mutatta. Én azon csodálkozom, hogy van aki nem erre, és cifrábbakra számított félelemből, elvakultságból.... Emlékeztet a 40-es évek zsidóüldözésére, amikor a legtöbben azzal áltatták magukat, hogy az nem lehet, olyat nem mernek megcsinálni, .... Nos ez van most is!Mondja meg nekem bárki, hogy mi az amit ne mernének megcsinálni gátlások nélkül!

Én semmire se mondanám azt , hogy lenne olyan, esetleg a környezet, vagy az idő még nem "optimális " azokhoz a jövőbeli tetteikhez! De erkölcsi gátlás az nincs, csak a szituációt kell kivárni!

Ha jól emlékszem, akkor is a világgazdasági válság nyújtott alapot a populista diktatúra virágzásához, csak mi még annak a folyamatnak az első fázisánál tartunk. Ma nmég nem lövetnek a Dunába. (Bár a jelentkezők már sorban állnak, és gyakorolják a masírozást), és az őméltósága fehér lova is kezd belovagolhatóvá cseperedni....

Müde 2010.10.26. 08:59:39

Engem inkább -és egyre inkább- a 30-as évek németországi eseményeire emlékeztet. A tiltakozásra nyilván szükség van, mégis nyilvánvaló, hogy semmit nem ér, hiszen nincs sem térítő, sem mozgósító hatása.

Nagyon nagy baj, hogy itt tartunk, -és nagy szégyen is. Csak azzal vigasztalódhatunk, (ez, persze, csekély vigasz), hogy hát ezt akartuk. Legalábbis a demokráciát, és azt, hogy a választásokat megnyerő párt alakíthasson kormányt. A Fidesz első választási nyeresége (persze csak a kisgazdákkal együtt) még magyarázható volt, akire akkor szavazhattunk, az egy addig demokratának mutatkozó, agilis, fiatal, (viszonylag) tiszta párt volt, nem volt könnyű -de nem is lehetetlen- látni a veszélyeket. Ha azonban most is megszavaztuk ezt a pártot, akkor úgy kell nekünk. Nem csak Debreczeni Józseftől tudtuk, hogy milyen a mai Fidesz. (és milyen lesz kormányon). (szerintem: nemzetiszocialista)
Valószínűleg egyszer kellene az utcára menni, de akkor nagyon.

Charta-klubvezető 2010.10.26. 11:00:17

@Müde: Sajnos Debreczeni József gondolatai csak nagyon szűk réteghez jutottak el. Szerintem az is probléma volt, hogy a választások előtt a demokratikus oldal későn eszmélt a FIDESZ autokratikus törekvéseire. A kampányuk is Mesterházy-ra épült, kevés elvi elem szerepelt benne. (A végén és a két forduló között már volt szó az új erő antidemokratikus törekvéseiről, de az már késő volt szerintem)
A most megalakult Demokratikus Koalíció határozott és elvi politikájához hasonló kampányt kellett volna csinálniuk.
süti beállítások módosítása