Sátán és Isten országairól, az utóbbitól eredő alkotmányozó hatalomról értekezik a Schmitt Pál iránymutatása alapján készült levél, amely a Köztársasági Elnöki Hivatal véleményét közvetíti az új alkotmány előkészítésével megbízott testület felé.

"Az alkotmányozó hatalom is Istentől való" - jelenti ki a Köztársasági Elnöki Hivatal alkotmányozással kapcsolatos meglátásait tartalmazó javaslatcsomag. A fontosabb állami szereplők véleményét szeptember 30-i határidővel kikérő parlamenti alkotmány-előkészítő bizottsághoz bő két heti késéssel befutott levél jogtudományi, történelmi alaposságában, de helyesírási minőségében sem üti meg az intézménytől elvárható szintet.

"A magyarok jogos vágya, hogy alaptörvényünk az általános emberi jogok érvényesítése mellett szóljon Magyarországról: erről a kereszténységben született, a Szent Korona által jelképezett, nehéz sorsú, de szép reményű nemzetről!  Ehhez a valóban történelmi munkához szeretném hozzátenni a magam javaslatait" - áll Schmitt Pál által a javaslatcsomag mellé fűzött, saját kezűleg szignózott kísérőlevelében.

A fenti mondatok finomkodó fundamentalizmusa, az egy apró nyelvhelyességi hibával (szépreményű egybe írandó) még meg sem közelíti azt a szintet, amit a hivatal jogi vezetője, Cservák Csaba által, a "Köztársasági Elnök Úr iránymutatásai alapján" készített, az "Elnök Úr gondolatait" tartalmazó, az alkotmány-előkészítő bizottsághoz október 18-án befutott javaslatsor képvisel.

"A kereszténységre való utalás az Alkotmányban, mint a magyar államiság fennmaradásának letéteményese"

A javaslat szerint a kérdésnek, miszerint a kereszténységre való utalásnak van-e helye a készülő alkotmányban, egyszavas megfejtése van : igen. Az önmagát udvariasan tanulmánynak nevező szöveg először amolyan középiskolás bájjal nyújt történelmi áttekintést a kereszténység ("kialakulása Európában Pál apostol nevéhez fűződik") és az európai alkotmányok összefüggéseiről, Kis Pippinnel, Európai Unióval és a Római Birodalommal a háttérben ("Titus és Hadrianus császárok Palesztinává keresztelték át Júdeát, ekkor a birodalomban terjedő kereszténységet csakhamar főben járó bűnnek tekintették").

 

A szöveg Szent Ágoston és Aquinói Szent Tamás iránymutatása nyomán elméleti oldalról is megközelíti a kérdéskört. Előbbi életművét elemezve a köztársasági elnök és hivatala kimondja, "az örök törvényen alapuló az emberi természettel is összhangban álló rend megvalósítása nem könnyű feladat, amennyiben Isten országával áll szemben Sátán birodalma".

Páduai Marsilius nyomdokain

Egyházi és világi hatalom viszonya tekintetében a javaslatsor már Dante, Páduai Marsilius, Gelasius pápa és VIII. Bonifác pápa nyomdokain halad, majd a katolikus és a református egyházak társadami tanításait elemzi, utóbbival kapcsolatban leszögezve: "a református társadalmi tanítás legfőbb képviselője Luther Márton". (A helyes megfejtés: Kálvin János.)

A Köztársasági Elnöki Hivatal jogi vezetője (az Elnök Úr iránymutatása nyomán) a "tanulmányból" a következő tanulságokat vonja le: "Bármilyen létező hatalmasság csakis isteni eredetű lehet (…) az alkotmányozó hatalom is Istentől való. A világi hatalomnak korlátai vannak (…) birtokosai hatalmukat Istentől kapták, hiszen az abszolitórium felett is Istennek van hatalma".

"Összegzésként megállapíthatjuk, hogy a kereszténységre való utalásnak minden európai kultúrállam alkotmányában helye van." A javaslatcsomag itt némileg szerepet téveszt, ugyanis egyelőre mindössze a magyar alkotmányról kérték ki Schmitt Pál véleményét.

"A szent korona, mint a nemzeti egység megtestesítője, valamint az állam jogfolytonosságának jelképe"

A késő középkori magyar koronázási ékszer és az alkotmány kapcsolatának polémiájába beszállva gyakorlatilag értelmezhetetlen megállapításokkal indít a szöveg, ezért változtatás nélkül idézzük: "Magyarországnak volt (és sokak szerint a mai napig van) alkotmánya, a történeti alkotmány, mely meghatározó tényezőjének a Szent Korona-tan tekinthető. Eszerint a Szent Korona az államhatalom és a szuverenitás tárgyiasult megtestesítője. Nem csak jelképes hordozója, hanem áttétesen kútforrása is".

A Köztársasági Elnöki Hivatalából érkezett levél ezután előzékenyen idézget Zétényi Zsolttól, a bizonyos körökben elismertnek tekintett Szent Korona-tan kutatótól (akit a Jobbik a nyár folyamán alkotmánybírónak jelölt), majd meg is állapítja: "a Szent korona-tan és a jogfolytonosság hitvallói (különösen Zétényi Zsolt) rendszeresen kiemelik, hogy - mivel hazánknak volt alkotmánya és azt senki nem helyez (het)te hatályon kívül - a vitatott jogszabály legfeljebb alaptörvénynek nevezhető. Tanulmányom nagyjából ezt a gondolatmenetet követi”.

A levél szövegszerű javaslatot is tesz a korona preambulumba emelésére: "Közösséget vállalva történelmi hőseinkkel és emlékezve hazánk dicső pillanataira, a Szent Korona tanra, mely már az évszázadokkal ezelőtt magában testesítette meg a nemzeti önrendelkezés és a jogegyenlőség eszméjét".

"A nyelvhelyesség, mint a legfőbb kulturális összekötőkapocs minden magyar ember számára, éljen a Világ bármely pontján"

"Anyanyelvünk érzelemrokonító forrasztékot létesít magyar és magyar között", szögezi le a javaslat, az újmódi kommunikációs formák mételyével szemben sürgetett "igényes és helyes" fogalmazásmód kritériumának talán megfelelve, de az érthetőség terén komoly áldozatokat hozva.

A magyar nyelv védelmének preambulumba iktatását szorgalmazó, az "elektronikus levelezés térhódítását" keményen ostorozó szövegrészre furcsa fényt vet az is, hogy a javaslatcsomag, noha nem mond le a nyelvi műveltség fitogtatásáról (a "quasi" kifejezés például többször is előkerül) valósággal hemzseg a helyesírási hibáktól (lásd szöveghűen közölt idézeteinket).

A bejegyzés trackback címe:

https://charta.blog.hu/api/trackback/id/tr312445829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ydoki 2010.11.13. 10:28:30

Mindíg könnyes szemmel olvasom az ilyen eszmefuttatásokat, és állandóan azt kérdem önmagamtól, de Mindenkitől...

Ember(-ek) ! És mit teszünk ellene...???

Akad-e 10000 magyar, aki ÉÉÉÉ.HH.NN-11:00-ra megjelenik a Sándor palota előtt, mellett stb. és megfelelő eszközökkel kifejezi ellenvéleményét az ilyen agyrémek ellen ? Nincs, tisztelt barátaim, nincs.

De amikor én egy írásban felvetem a köztársasági elnökként elfogadható nevek között:

Várszegi Asztrid pannonhalmi főapát nevét, többen nekem esnek, mint hüjegyereknek.

Hogyan működünk mink,akik "demokratának" merjük magunkat nevezni ?

doki

steve22 2010.11.13. 15:38:22

Hello yodoki!
Ha megszervezed,-vagy valaki más- akkor ott leszünk.
Tombol a hüjjjeség Hunniában...

ildio 2010.11.13. 18:17:35

Őszintén kacagtam az egészen! Mondhatjuk, inkább kiröhögtem.
Valóban kérdés, hogy velünk bármit meg lehet csinálni?
Belátom azt is, hogy kevés az eszközünk ilyen földhözragadt baromságok ellen.

steve22 2010.11.14. 09:46:29

Velünk nem, de a többi 5 millióval akármit..hisz ezt tugggyaa a kalandor is..és meg is teszi.Biztosan élvezi, hogy ennyi idióta felett uralkodik.Csak még azt ne tudja, hogy neki is lejár az óra....
süti beállítások módosítása