Mindazok, akik szerint a "gyilkos" Gerébet, a "tolvaj" Hunvaldot, vagy épp a "terrorista" Budaházyt nem illeti meg a szakszerű és humánus bánásmódhoz való jog, jobban teszik, ha végiggondolják: ha hallgatunk ma, amikor épp velük bánik el a törvényesség és az emberiesség szabályait önkényesen felülírva a nyomozó hatóság és a perüket évekig halogató igazságszolgáltatás, mi lesz holnap?

Október elején rendőrök szálltak ki az Alma utcai Napvilág születésházba, és előállították a szakmája gyakorlásától 2007-ben eltiltott Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt. Geréb néhány nap múlva előzetes letartóztatásba került, és ügyének - eddig legalábbis - nagyobb visszhangja van a külföldi, mint a hazai nyilvánosságban.

Az október eleji esetnél jelen lévők szerint Geréb Ágnes a Napvilág születésházban felkészítő tanfolyamot tartott, amikor az egyik kismamánál megindult a szülés. A helyszínen lévők szerint a bábák, a rendőrség tájékoztatása szerint a kétségbeesett apa hívta ki a mentőket.

A rendőrség mindenesetre nem sokkal a tragédia után előállított és még az éjszaka őrizetbe vett három bábát és a szülész-nőgyógyászati tevékenységtől eltiltott Geréb Ágnest. Néhány napon belül elrendelték Geréb előzetes letartóztatását, és a szülész-nőgyógyász azóta (a konkrét esettől függetlenül ellene folyó) büntetőper tárgyalásán kéz- és lábbilincsben jelent meg.

Ez a cikk nem Geréb Ágnesről szól, akinek megítélésében nagyjából osztom Ceglédi kolléga 2009. decemberében ugyanitt megjelent véleményét, amely szerint "Geréb Ágnes ma már többet árt, mint használ az otthonszülés mozgalmának, holott igaza volt, és jót akart. Ma, Magyarországon ugyanis az ember életének egyik legfontosabb eseményét, a gyerekszülést is sikerült a 'hivatalos' egészségügyben gusztustalan, elfogadhatatlan mocsokkal összekenni".

Geréb-ügy évek óta van, és nyilván sokáig lesz még a magyar egészségügy elviselhetetlen, feudális és patriachális viszonyainak következtében. Amit viszont most látunk, kommandó-akcióstól, lábbilincsestől, meg nem indokolt előzetes fogvatartásostól, az nem Geréb-ügy, hanem a magyar jogállam szégyene.

*

Az, hogy egy gyereknek joga van biztonságos körülmények között, méltósággal megszületnie, vitán fölül áll. Ahogy az sem kérdés, hogy jogainak érvényesítéséért szülei felelnek. Ha tehát a szülők úgy döntenek, hogy nem kórházi körülmények között kívánják gyermekük megszületését, ehhez a döntéshez joguk van - az államnak ez ügyben annyi keresnivalója van, hogy adott esetben a szülei által veszélyeztetett gyermek élethez és/vagy biztonsághoz való jogát megvédje - szükség esetén a szülőkkel szemben is.

Hogy Geréb Ágnes, akinek többek között az apás szülés magyarországi meghonosítását köszönhetjük, a patriachális szülész-nőgyógyász szakmának kiszolgáltatott nők szabadságharcának apostola, vagy épp egy, hívei rajongásától, a külvilág értetlenségétől, valamint a születésházak konkurenciájától rettegő orvoslobbi gyűlöletétől kísért szektavezér, alapvetően hitkérdés. Hitkérdésekről meddő, ugyanakkor szórakoztató dolog vitatkozni, de ennek a vitának messze nincs itt az ideje.

Geréb Ágnes ugyanis közel három hete előzetesben van egy olyan ügyben, amelyben (a hatóságok tájékoztatása alapján) semmi jel nem utal arra, hogy bűncselekmény történt volna. Itt és most Geréb Ágnes nem szabadságharcos és nem szektavezér, hanem egy ember, a honfitársunk, akit a magyar hatóságok hetek óta anélkül tartanak fogva méltatlan körülmények között, hogy vennék a fáradságot az előzetes fogva tartás, pláne a kéz- és lábbilincs szükségességének megindoklására. Pedig nem ártana.

*

Az előzetes letartóztatás ugyanis nem cirkuszi mutatvány, amelynek során ellenszenves szülész-nőgyógyászt, korrupt szocialista politikust vagy közveszélyes neonáci vadállatot lehet mutogatni a szórakoztató műsorra vágyó nagyérdeműnek az esti híradóban, hanem a magyar büntetőjog (elméletben) pontosan körülhatárolt intézménye, amelyet akkor lehet elrendelni, ha az ügy érintettjével szemben szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt folyik eljárás, továbbá

1. megszökött, a bíróság, az ügyész, illetve a nyomozó hatóság elől elrejtőzött, vagy szökést kísérelt meg, illetőleg az eljárás során ellene újabb, szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmény miatt eljárás indult;

2. fennáll szökésének vagy elrejtőzésének veszélye;

3. megalapozottan feltehető, hogy a tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével, tárgyi bizonyítási eszköz, okirat megsemmisítésével, meghamisításával vagy elrejtésével meghiúsítaná, megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást;

4. megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a megkísérelt vagy előkészített bűncselekményt véghezvinné, vagy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

A Helsinki Bizottság 2009-es elemzése szerint az előzetes letartóztatás gyakorlati alkalmazása sok kívánnivalót hagy maga után. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága több esetben úgy találta, hogy az előzetes fogva tartás hazai gyakorlatával Magyarország megsértette az emberi jogok európai egyezményét, (most már Geréb Ágnes ügye is a strasbourgi testület előtt van).

Arról már nem beszélve, hogy - mint arra a Helsinki Bizottság rámutatott - az előzetes fogva tartással kapcsolatban rendszerszintű probléma, hogy a nyomozati szakban a terhelt nem ismerheti meg azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján előzetes letartóztatásáról a bíró döntést hoz.

A strasbourgi bíróság kimondja: annak az eljárásnak, amelyben a terhelt fogva tartásáról döntenek, "biztosítania kell a 'fegyveregyenlőséget' a felek, vagyis a vád és a fogvatartott között. [...] A fegyvergyenlőség nincs biztosítva, ha a védő nem férhet hozzá a nyomozási iratok közül azokhoz a dokumentumokhoz, amelyek ahhoz szükségesek, hogy eredményesen kétségbe vonhassa ügyfele fogva tartásának jogosságát".

*

Teljesen mindegy, hogy mit gondolunk ténykedéséről - Geréb Ágnes ellen mindezidáig egyetlen ítélet született egy 2000-ben történt szülés során elkövetett szabálysértés miatt, amely vele szemben más szankciót, mint eltiltását szakmája gyakorlásától, nem tartalmazott. (Arról, hogy a vele szemben jelenleg is folyó büntetőeljárás során milyen ítélet születik, nem tudunk semmit.)

Az október elején a Napvilág születésházban történtekkel kapcsolatban az a fő kérdés, hogy Geréb megszegte-e az őt szakmája gyakorlásától eltiltó ítéletet. De a tilalom megszegésének alapos gyanúja - ami a történtek ismeretében legalábbis kétséges - is bajosan alapozza meg az előzetes fogva tartás szükségességét, aminek, mint látjuk, megvannak a szigorú törvényi kritériumai. Ehhez képest Geréb közel három hete kéz- és lábbilincsben rács mögött van, és a nyomozó hatóságoktól nem kényeztettek el minket túlságosan részletes indoklással.

És Geréb ügye e téren korántsem egyedülálló. Az elmúlt években olyan honfitársaink kerültek ítélet nélkül hosszú időre rács mögé, akiknek tevékenységét Gerébénél több okkal kezeli a közvélemény fenntartásokkal.

Nem kell (és nem is lehet) szeretni Budaházy Györgyöt, az általa elkövetett bűncselekményekért neki és társainak felelniük kell - a magyar bíróság ítélete alapján. Ám Budaházy úgy van közel másfél éve előzetesben, hogy ügyében eddig egyetlen, felfüggesztett büntetést kiszabó ítélet született. A szintén méltán népszerűtlen Hunvald György közel két éve ül ítélet nélkül, ami, lássuk be, akkor is botrány, ha esetleg hazavitte a komplett hetedik kerületet.

Geréb Ágnest sem kell szeretni. Követőit hallgatva hippidetektorunk folyamatos izgalmi állapotba kerül, a születésház-lobbi és az orvoslobbi összecsapása pedig - tekintettel a tervezett otthonszülések számára - önmagában marginális problémának tűnik.

De az igazságszolgáltatás - és az előzetes fogva tartás intézménye - nem arra van, hogy a számunkra adott esetben ellenszenves figurák látványától megkíméljen minket. Mindazok, akik szerint a "gyilkos" Gerébet, a "tolvaj" Hunvaldot, vagy épp a "terrorista" Budaházyt nem illeti meg a szakszerű és humánus bánásmódhoz való jog, jobban teszik, ha végiggondolják: ha hallgatunk ma, amikor épp velük bánik el a törvényesség és az emberiesség szabályait önkényesen felülírva a nyomozó hatóság és a perüket évekig halogató igazságszolgáltatás, mi lesz holnap?

A bejegyzés trackback címe:

https://charta.blog.hu/api/trackback/id/tr742412342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karlovimarxi 2010.11.08. 07:52:44

Igen! Köszönöm a cikket! Teljes mértékig egyetértek azzal, hogy a tendencia rossz!
Az előzetes célja más, nem a büntetés!
Nem tudom megítélni Geréb Ágnes megszegte -e a bíróság eltiltó határozatát, mert akkor jogos lehet az előzetesben tartása, de semmiképp sem kéz- és lábbilincsben.
(Budaházit messze elítélem, és az eddigiek alapján valószínűsíthető, hogy az előzetesben tartás több pontjának is megfelel- szökés, újbóli törvénysértés....)

Hunvald Györgyöt pedig sajnálom, mert még a 3 napos előzetesben tartása sem hiszem , hogy jogos lett volna, tekintettel arra, hogy kósa, arrogán s pokornyi, ... még szabadlábon van egyenlőre, akik nagyüzemileg, csoportosan, maffiamódszerekkel tevékenykednek.
Minden esetre, ha volt is már rég megszűnt minden oka az előzetesnek.
A legfontosabb, hogy létezik a háziőrizet is, ami megnyugtatóbb átmenetet biztosítana....
POLITIKAI KONCEPCIÓS PEREK MA ÚJJÁSZÜLETTEK, ÉS MÉG CSAK AZ ELEJÉN VAGYUNK!

Középázsiai módszereket honosít meg orbán a megvetett.
süti beállítások módosítása