Őrizetbe vették, közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsítják a Mal Zrt. vezérigazgatóját. Ha nem bontotta volna le a jogállamot a Fidesz, ez nem feltétlenül lenne nyugtalanító hír. Nem sejlene vérlázító, alkotmányellenes populizmus és önkény mögötte.


Így viszont az sejlik.

Orbán szerint „alapos okunk van feltételezni”, hogy voltak, akik tudtak a tározó falának veszélyes meggyengüléséről, de ezt magánérdekből elmismásolták, bagatellizálták - jelentette ki a parlamentben, miután legelső helyszíni szemléje óta hangoztatja, hogy nem természeti katasztrófa, hanem emberi mulasztás okozta a vörösiszap kiömlését. Lehet ilyen sejtés, egyet is lehet vele akár érteni, de a bizonyítást meg kellene várni, mielőtt vezéri és kancellári ujjunkat vádlón kinyújtanánk a tulajdonosokra, föl sem vetve, hogy a katasztrófa napjaiban Kolontáron és környékén hisztiző és pattogó államtitkárunk keze van abban, hogy a tározót két héttel korábban ellenőrző felügyelet élén ekkor már fideszes kinevezett állt. Vagy hogy a Mal a jelek szerint minden szabályt betartott, legalábbis eddig nem derült fény ennek ellenkezőjére. Sőt. Döntő jelentőségűnek bizonyulhat, hogy a vállalat megvásárlásakor nem tájékoztatták őket annak a földtani vizsgálatnak az eredményéről, ami szerint a tározó alatti talaj nem biztonságos. Nem ejt ki a száján a Főszakács semmit, ami arra utalna, tiszteletben tartja az ártatlanság vélelmének elvét és tudja, ilyen esetben ezer és ezer tényre derülhet még fény, amelyekből bonyolult kép áll majd össze arról, hogyan oszlik meg a felelősség a gát leomlásáért.

"Mindenekelőtt azok fizessenek, akik a károkat okozták. A kormány megtette a Mal Zrt. zár alá vételéhez szükséges lépéseket”, mert „ahol az ember által előidézhető katasztrófa veszélye fennáll, az államnak a közérdeket a magánérdekkel szemben érvényesíteni elsődleges kötelessége” - jelentette be ehelyett, leszögezve: nincs esély arra, hogy akár a cégvagyont, akár a magánvagyont kivonhassák a kártérítési felelősség alól, nincs olyan "pontja a világnak, ahol biztonságban lehetne a jogellenesen kivont bármilyen vagyontárgy, ebben önök biztosak lehetnek".

De honnan tudja, hogy a cég a felelős? És amíg nem tudja, mi szolgáltat jogalapot a zároláshoz?

„13. § (1) A Magyar Köztársaság biztosítja a tulajdonhoz való jogot.
(2) Tulajdont kisajátítani csak kivételesen és közérdekből, törvényben szabályozott esetekben és módon, teljes, feltétlen és azonnali kártalanítás mellett lehet.”

Ez van a jelenleg még érvényes alkotmányban. Persze a zár alá vevés stb. biztosan kimagyarázható formailag – mert noha a prejudikált kártérítési felelősség összekapcsolása a cég vagyonának kimenthetetlenségével de facto kisajátítást jelent, a teljes, feltétlen és azonnali kártalanítás mintha ez esetben elmaradna. Lesz helyette törvény, aminek alapján rendeletileg lehet majd magántulajdont államosítani. Meg lesz néhány pasas Fasírozott generális frissen nyitott börtöneiben, akiket senki nem szeret, ám soha nem fog kiderülni róluk, jogosan kerültek-e oda.

És hogy nem lenne-e néhány másik, akit az alkotmány és a jogállam tönkrevágásáért kimondott közérdekből kellene ott a közügyek gyakorlásától biztonságosan elzárva őrizni.

A bejegyzés trackback címe:

https://charta.blog.hu/api/trackback/id/tr942373293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása