A volt miniszterelnök szerint politikai, erkölcsi és szervezetirányítási fordulat kell a pártban
 
Demokratikus Koalíció néven új szocialista platformot alapít Gyurcsány Ferenc. Az új szervezet október 23-án bont zászlót, célja a '89-es eszmények megőrzése és a „'89-es demokraták legszélesebb koalíciójának” megteremtése. Gyurcsány az új platformba az MSZP tagjain túl olyanokat is vár, akik nem baloldaliak. Szerinte a lépés nem a baloldal elárulása, hanem kinyitása. Hangsúlyozta: nem vesz részt személyes harcokban.


Szalay Tamás Lajos|


 
 
 
 


Gyurcsány Ferenc az Orbán-kormányt értékeli
Népszabadság - Móricz Simon
„Nem kétséges, hogy a Fidesznek többsége van, de nincs igaza. A többséget tiszteletben kell tartani, a politikáját nem” - fogalmazott lapunk munkatársának is adott, szűk körű interjújában Gyurcsány Ferenc. A volt kormányfő tegnap tájékoztatta az MSZP országos elnökségét arról, hogy Demokratikus Koalíció néven új platformot alapít a szocialista párton belül. „A '89-es eszmének Magyarországáért kűzdünk, egy szabad és igazságos, nyugatosan polgári Magyarországért. A Fidesz ezzel szemben tagadja '89-et, nem hisz a köztársaság társadalom- és államszervező erejében. Mi azt szeretnénk, hogy az ország becsülje és védje a harmadik magyar köztársaság alapintézményeit. A méltóság, a jogállam, a parlamentarizmus és a szociális piacgazdaság világát. Ma is azt gondolom, hogy igazunk volt, amikor azt mondtuk: Magyarország szabad, de nem igazságos, ezért változtatások sorozatával kell kormányozni. Az, hogy az igazunkhoz nem tudtunk többséget szerezni, azt jelenti: újabb erőfeszítéseket kell tenni. Politikai értelemben célunk a '89-es demokraták széles politikai koalíciójának életre hívása” - indokolta a platformalapítást Gyurcsány Ferenc.

A volt miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az MSZP-t „a szélekre zárt, középre nyitott balközép párttá kell átformálni”. Megismételte – amit az október harmadikai választások előtt a Fapados Alapítvány konferenciáján már elmondott -, hogy ehhez rendszerváltásra van szükség a pártban, az átalakulással létrejövő új pártnak pedig a '89-es demokraták, a szabadság és igazságosság patriótáinak pártja kell legyen. „Nem kell mindent kidobni, az igazságosság és a nyugatos modernizáció maradjon a fő törekvés. Ahogyan volt is, csak sokszor nem sikerült” - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint ehhez az átalakuláshoz három típusú fordulat szükséges: politikai, erkölcsi és szervezetirányítási. „Azért is használom a rendszerváltás fogalmát, mert a három fogalmon túlmenően az MSZP mély átalakulásával is számolni kell, amelynek végén egy-két év múlva egy átalakulási kongresszus várható. Az átalakulás mélysége pedig olyan kell legyen, mint amilyen 1989-90-ben volt” - fogalmazott lapunknak is adott interjújában.

Az ex-kormányfő a fordulat lényegét abban látja, hogy az MSZP-ből létrejövő párt egy olyan „centrum-nyitott” balközép párt legyen, amely nem csak a baloldali, de a '89-es eszmények talaján álló demokraták irányába is nyitott. (Ezt értelmezték egyébként az MSZP országos elnökségében tegnap este úgy, hogy Gyurcsány a liberális és a közép-konzervatív bázis felé nyitna, amelyet többen élesen elutasítottak) „Ezt a változást a kialakult politikai szerkezet indokolja. Ez nem a baloldal elárulása, hanem kinyitása. Amikor a Fidesz egypolitikai tömörülésbe szervezte a jobboldalt, a vele szemben állóknak két lehetősége van. Vagy szanaszét maradnak és szatelit- és töredékpártokká alakulnak, vagy széles politikai koalíciót alkotva az egykapuzás helyett megteremtik a kétkapuzás feltételeit. Amíg ellenzékben vagyunk, ebből az elvi ellenzékiség szerepe következik. Azt jelenti, hogy nem működünk együtt a kormánnyal azokban a törekvésekben, amelyben fel kívánja számolni a '89-es eszményeket. Érdemes megfontolni azokat a javaslatokat, amelyek arra irányulnak, hogy tartsuk magunkat távolt attól az alkotmányozási folyamattól, amely egyébként szerintem illegitim és a Fidesznek nincs rá felhatalmazása, és amelynek végcélja, hogy felszámolja a '89-es eszményeket. Nem kell kollaboránsnak lenni, mert ha érdemben nem tudjuk módosítani a Fidesz álláspontját, akkor ne is engedjük meg, hogy azt mondhassák: velünk együttműködésben jött létre az új Alkotmány. Ugyanakkor az elvi ellenzékiség nem jelenti azt, hogy el kell utasítani mindent, amit a kormány tesz. Támogatni kell a kabinetet abban, hogy olyan nagy rendszerátalakító intézkedésekbe fogjon, amelyek legalább három elvet kielégítenek: igazságosabb világot hoznak létre, modernizálnak és fenntartható egyensúlyi pályára állítják az országot. Ezeket mind támogatni kell. Akkor is, ha nehéz intézkedések. Nem az a dolgunk, hogy populista indítványokkal árasszuk el a Parlamentet, hanem a dolgunk, hogy olyan korrekt módosító indítványokat teszünk, amelyek ezt a három feltételt kielégítik” - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette: ami az erkölcsi fordulatot illeti, szerinte az elmúlt években a világos elvi politizálás helyett egyre uralkodóbbá vált a belső hatalmi, személyi politizálás. „Sokszor és sokan jobban tudják, hogy kiket támogatnak, mint azt, hogy mit. Ez elutasítandó politikai kultúra. Az MSZP olyan belső vágyaktól hajtva is jött létre annak idején, hogy átláthatóbb, tisztes, erkölcsös világ létrehozásában fog együttműködni. Aztán szépen lassan ezek elhalványultak és az MSZP is része lett a politikát behálózó, iszonyatosan rossz, önemésztő kompromisszumok sokaságának. És erre nem jó válasz az, hogy a politika már csak ilyen. Aki erkölcstelennek látszik, nem tud erkölcsös Magyarországot építeni és szolgálni. Nem kell arra várni, hogy legyen új párt- és kampányfinanszírozási törvény. Olyan pártot kell létrehozni, amelyben a szervezet és valamennyi politikusának anyagi és vagyoni helyzete tökéletesen átlátható. Ebben magasra kell tenni a mércét. Inkább legyen szegény a párt, de tisztességes. Ha nem tisztességes, akkor zsarolható, ha zsarolható, akkor nem tud elvi ellenzéki szerepet betölteni” - fogalmazott a volt kormányfő.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy ezek nem kis lépések, de szakítani kell ezzel a gyakorlattal és pár év alatt „a tisztesség pártja lehetünk”, ellenkező esetben „beszorulunk egy fenntarthatatlan helyzetbe”. Hozzátette: semmivel sem kevésbé vitatható a Fidesz belső finanszírozási világa, csak az egy jóval zártabb rendszer, kevesebb dolog derül ki belőle. De nem erkölcsösebb – állította. Ami a szervezeti ügyeket illeti, az ex-pártelnök szerint a jelenlegi elnökség „jó irányban keresi a megoldást”, amikor egy jobban irányítható, hatékonyabb, versenyképesebb, fegyelmezettebb pártot akar csinálni. Szerinte ez nem az alapszabály átalakításával, hanem új alapszabály megírásával lehetséges.

„Ez egy hosszú folyamat és sokan kell, hogy értsék és elfogadják. Nem az a cél, hogy ebből mi kerüljünk többségbe, hanem a politikánk. Nem a pártot kell elfoglalni, hanem a pártot kell megváltoztatni. Sokak egyetértő akaratával, hónapok, évek vitájával. Ahhoz, hogy ez tisztességesen képviselhető legyen, hosszú konzultáció után úgy döntöttünk: új platformot alapítunk Demokratikus Koalíció néven. Ezt a maga szimbolikus értelmével október 23-án kívánjuk életre hívni. Amit gondolunk, legközelebb ahhoz áll, amit a szociáldemokrata platform és a progresszív platform képvisel. Nem fúzióról van szó, hanem egy új társaság életre hívásáról az előbbi kettő szellemi örökségére támaszkodva. Mindenkit hívunk, az MSZP-n belül is, és olyanokat is, akik nem tagjai a szocialista pártnak” - nyilatkozta Gyurcsány.

Hozzátette: személyesen fog részt venni a platform fővárosi és vidéki kibeszélő és tagtoborzó fórumain. „A platformba holnaptól lehet jelentkezni, belépni nem lehet. Minden jelentkezővel személyesen beszéljük meg, ki mit gondol a világról. Nem az a szándék, hogy a létszámot növeljük, sokkal inkább a megértést. A jelentkezési lap és az alapító dokumentum a kapcsolat.hu oldal lesz majd elérhető” - mondta.

Gyurcsány kérdésre válaszolva elmondta: kedd este tájékoztatta az MSZP országos elnökségét a tervekről és elképzelésekről, a konzultáció „békés és elvi természetű volt”. Szerinte ezt is kell megőrizni, mivel a cél a bázis bővítése és nem a szűkítése. „Nem személyeket kell kiátkozni, hanem a '89-esek legszélesebb táborát megszervezni. Természetes, hogy a mai elnökségnek van mandátuma arra, hogy vezesse ezt a folyamatot, ezt tiszteletben is tartom. El kell utasítani minden olyan igényt, amely az elnökséggel szemben fogalmaz meg álláspontot. Bármilyen személyes, hatalmi harcot kikerülök, az energiáimat arra szeretném fordítani, hogy a tartalmi, politikai érvelésben legyenek sikereink” - egyértelműsítette a volt miniszterelnök, hozzátéve: a ráncfelvarrás már nem elég az MSZP-ben, de ugyanakkor temetni sem kell a pártot. „Mély rendszerváltásra van szükség” - mondta.

Gyurcsány október 16-án, az MSZP választmányi ülésén is ismerteti és érvel a „Demokratikus Koalíció - a demokratikus, modern, igazságos Magyarországért” című alapdokumentumban szereplő tételek mellett.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://charta.blog.hu/api/trackback/id/tr722357147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steve22 2010.10.18. 11:10:57

Hát erre a demokratikus koalicióra szükség lenne.Sokan azt hiszik, hogy ha valaki demokrata, akkor csak baloldali lehet.Ez tévedés!Vannak jobboldali demokraták is, persze lehet hogy ebben az országban nem túl sokan.De lehetnének.Vajon ki fogja elmagyaráznia megtévesztetteknek, hogy bizony a demokrataság, nem oldaliságot jelent??
süti beállítások módosítása